Mesto získalo nenávratné dotácie vo výške 88 miliónov korún

06.06.2008 Sabinov

Sabinov 6. júna (TASR) – Sabinovské mestské zastupiteľstvo bude musieť tretí raz rokovať o zmene rozpočtu mesta na rok 2008.
Mesto získalo prostredníctvom grantov Európskej únie a dotácií ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja viac ako 88 miliónov Sk (2,9 milióna eur), ktoré sa musia premietnuť do kapitálových výdavkov rozpočtu. O finančných dotáciách, ktoré mesto využije predovšetkým na výstavbu bytov, novej kotolne a úplnú rekonštrukciu základnej školy, dnes hovoril s novinármi primátor Sabinova Peter Molčan.
Na budúci týždeň sa na ul. Pavla Gojdiča začne s výstavbou 16 nájomných bytov, ktoré sú určené predovšetkým pre mladé rodiny. \"Celkový náklad na stavbu bytového domu, ktorá zahŕňa aj vybudovanie infraštruktúry, je 30,26 milióna Sk (997.955 eur). Nenávratnú dotáciu 6,05 milióna Sk (199.525 eur) sme získali od ministerstva výstavby a pôžičku viac ako 18 miliónov Sk (593.628 eur) z úverových zdrojov ŠFRB, \" uviedol pre TASR Peter Molčan. Výstavba objektu by mala byť ukončená v priebehu júla 2009.
Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja v rámci Regionálneho operačného programu prioritnej osi 1 – infraštruktúra – vzdelávanie schválilo mestu aj nenávratný finančný príspevok na projekt „Rekonštrukcia ZŠ 17. novembra\" vo výške 59,33 milióna Sk (1,96 milióna eur). Práce na kompletnej rekonštrukcii budovy školy sa majú rozbehnúť už počas tohtoročných letných prázdnin a s ich ukončením sa počíta v septembri 2009.
Ďalší 23,5-miliónový grant (775.015 eur) z eurofondov použije mesto na výstavbu kotolne na spaľovanie biomasy, ktorá bude zásobovať teplom a teplou úžitkovou vodou viac ako 400 domácností.
\"Realizáciou týchto energetických opatrení plánujeme dosiahnuť úsporu v každej domácnosti, ktorá je napojená na centrálny rozvod tepla a teplej úžitkovej vody, vo výške približne 1600 Sk ročne (52,77 eur), \" dodal Molčan.
V rámci celkového rozvoja mesta a regiónu realizuje sabinovská samospráva aj rekonštrukciu južnej časti Námestia Slobody. Ďalej pripravuje projektovú dokumentáciu na výstavbu ďalších 80 nájomných bytov, individuálnu bytovú výstavbu v mestskej časti Orkucany a spolupracuje s anglickou spoločnosťou WBB Ltd. na projekte výstavby nového závodu, v ktorom by malo nájsť prácu viac ako 150 ľudí.
 

Vyberte región